Om oss|Historik

Felmeddelande

Warning: Invalid argument supplied for foreach() i ackordscentralen_breadcrumb() (rad 194 av /srv/www/htdocs/sites/all/themes/ackordscentralen/template.php).

Historien om Ackordscentralens första 150 år

Ackordscentralen föddes ur de tre köpmannaföreningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 Göteborgs köpmannaförening bildades år 1857, därefter startades Stockholms köpmannaförening år 1858 och slutligen Malmös köpmannaförening år 1880.

Köpmännens underrättelsetjänst

Köpmannaföreningarna byggde upp ett riksomfattande nät av ombud som rapporterade om de lokala affärsmännens kreditvärdighet, och därmed fungerade som köpmännens underrättelsetjänst. Rapporteringen gjordes efter ett sinnrikt kodsystem och en gemensam värderingsskala som tillsammans skapade ett nytt soliditetsupplysningssystem – en helt svensk uppfinning.

Ackordscentralen skapas

År 1907 tog köpmannaföreningarna ett gemensamt beslut om att var för sig inrätta särskilda ackords- och konkursavdelningar.
 1929 fick de tre avdelningarna formellt en överstyrelse, som till en början var till för information och diskussion, men sedan kom att kallas Ackordscentralen. Ackordscentralens förste ordförande blev sidenfabrikör Knut August Almgren, som var en ansedd och färgstark affärsman.
 Ackordscentralens första 100 år var soliditetsupplysningarnas, de små ackordens och konkursernas tid, medan decennierna fram till idag har dominerats av rekonstruktioner och konkurser.

Stiftelsen Ackordscentralen

Sedan 1998 ägs och bedrivs verksamheten i Ackordscentralen av Stiftelsen Ackordscentralen. Stiftelsen Ackordscentralen äger AC-Gruppen som är moderbolag för Ackordscentralens dotterbolag som bedriver verksamhet på orterna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Borås, Lund och Kristianstad.

Dubbelt jubileum 2007

År 2007 firade vi våra första 150 verksamhetsår, vilket gör oss till en av Sveriges äldsta näringslivsorganisationer. Samtidigt firade vi att det var 100 år sedan beslutet om de första ackordsavdelningarna togs.

4-ac_knapp_kontakta-oss.png