Möt Aleksandra Vuksanović

Profil – Aleksandra Vuksanović
Yrke: jurist, konkursförvaltare och likvidator på Ackordscentralen Syd
Bakgrund: juristprogrammet Lunds universitet, domstolshandläggare på Malmö tingsrätt samt tingsnotarietjänstgöring vid Helsingborgs tingsrätt.
Fritid: Gift och har en pojke på snart 2 år. Uppskattar naturen, att resa, köra motorcykel, simma och dansa.

Berätta hur en arbetsdag kan se ut för dig.
Mina arbetsdagar är mycket dynamiska. Det kan vara allt ifrån att göra något praktiskt och konkret, till mer juridiskt kvalificerade uppgifter, som att utreda konkursbolagets bokföring eller skriva kravbrev/stämningsansökningar. Arbetsdagarna är också relativt flexibla med undantag när jag får i en ny konkurs med innehåll. Då ska saker hända snabbt och schemat styrs mer av konkursens gång och prioriteringarna som hör till det.

Vilka är de största utmaningarna med ditt jobb?
Att bedöma personer och risker på ett korrekt sätt, framför allt vid fortsatt drift. Felbedömningar avseende båda kan leda till att konkursboets drift påverkas negativt, vilket jag har det yttersta ansvaret för. En annan utmaning är att bemöta konkursbolagets anställda i en svår livssituation och hjälpa dem på bästa sätt. Det är enligt mig en av mina viktigaste arbetsuppgifter och jag vill gärna att personalen drabbas så lite som möjligt av en konkurs, men det är såklart inte alltid möjligt att lyckas med.

Sedan maj 2024 kan du titulera dig konkursförvaltare. Har det varit ett mål sedan du började på Ackordscentralen?
Jag hade inte detta som ett uttryckligt mål från början men det visade sig att de dynamiska arbetsuppgifterna, som ställer höga krav på problemlösningsförmåga, passade mig utmärkt. För att bli förvaltare krävs särskild insikt och erfarenhet som uppdraget kräver samt att man i övrigt är lämplig för uppdraget. Vad som egentligen krävs är det endast varje enskild beslutande tingsrätt som känner till, tillsammans med tillsynsmyndigheten som, oftast efter att ha hållit en intervju, får tillfälle att yttra sig om lämpligheten av en kandidat som ansökt. Det brukar vanligtvis ta fem år av relevant arbetslivserfarenhet för att bli konkursförvaltare.

Har du tankar kring att även arbeta som rekonstruktör framöver?
Antalet rekonstruktioner per år har historiskt varit relativt få, i jämförelse med antalet konkurser. Därför hade jag inte handlagt några alls förrän i höstas då flera blev aktuella samtidigt. Just nu biträder jag rekonstruktörerna vid Ackordscentralen med att handlägga fem pågående ärenden, och jag hoppas att erfarenheten kan leda mig närmare egna rekonstruktionsuppdrag. Det är ett mycket spännande rättsfält, särskilt efter de senaste lagändringarna.

Ur Ackordscentralen Nyheter nr 3 2024

Text: Aleksandra Vuksanović/Anette Norling
Bild: Ola Kjelbye