Yrke: professor emeritus vid juridiska institutionen vid Göteborgs universitet.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Varberg. Studerat juridik i Lund, suttit ting i Göteborg och disputerade 1989 i Stockholm med avhandlingen ”Skadeståndsansvar för styrelseledamot och verkställande direktör”. Verksam vid Göteborgs universitet sedan ungefär omkring 40 år, och på senare år även vid Lunds universitet. När den svenska juristutbildningen utvärderades var jag ordförande för den utvärderingen. Vidare har jag medverkat vid utvärderingen av juristutbildningen i Danmark samt i Litauen.
Fritid: Ägnar största delen av fritiden åt musiken och spelar saxofon i två storband. Har haft abonnemang på Konserthuset i Göteborg under många år och har också sjungit i kör.
Du är professor emeritus i juridik. Vilken nytta har du av det som styrelseledamot i Stiftelsen Ackordscentralen?
Efter att ha varit verksam på universitetet i över 40 år kan jag tillföra mycket om universitetets inre liv och har kunskap om hur universiteten fungerar. Stiftelsen Ackordscentralen har en del samverkan med universitetsvärlden i form av till exempel stipendier till både studenter och forskare.
Du har varit gästprofessor i Dallas och undervisat i bland annat Tyskland. Vad har det betytt för dig?
Det har betytt jättemycket på alla plan. Jag har fått insikt i universitetslivet i andra länder, och fått en kontakt och ett nätverk med utländska kollegor. Dessa kollegor kan man vända sig till både socialt och yrkesmässigt om man behöver diskutera olika typer av frågor. Man får också värdefulla insikter i och kunskap om utländsk rätt.
Vad innebär ditt medlemskap i European Law Institute (ELI)?
Det är en spännande sammanslutning som består av både akademiker och praktiker från hela av Europa. Man jobbar med olika projekt och lägger fram förslag på rättsregler och lagar. Det är ingen lagstiftande församling men det kan så klart få påverkan på rättsreglerna. I början av oktober var jag på ett möte i Dublin där vi bland annat diskuterade GDPR. Det är en stor bredd på de ämnen som behandlas. Det tillsätts arbetsgrupper som bereder frågor kontinuerligt mellan årsmötena.
Vad är det mest spännande som du kommit fram till i din forskning?
Jag disputerade med en avhandling om styrelsens och vd:s ansvar, och har efter det ägnat mig mycket åt allmän central civilrätt och bolagsrätt i form av ansvarsfrågor och även avtalsrätt och fullmaktsrätt. Mitt arbete med styrelsens och bolagsledningens ansvar tycker jag har fått ett visst genomslag, och jag har fått ut en del tankar om det som inte fanns tidigare i Sverige.
Ur Ackordscentralen Nyheter nr 4 2024
Text: Anette Norling