Profil: Johan Sölveland

Namn: Johan Sölveland
Yrke: tillträdande vd för Ackordscentralen Väst AB
Bakgrund: jur. kand. examen Lunds universitet 1990, Ackordscentralen Borås 1990–91, Notarietjänstgöring Åklagarmyndigheten Göteborg och Göteborgs tingsrätt 1991 – 1993, Ackordscentralen Göteborg 1993 – 2001, Almega Göteborg 2001 - 2008, Ackordscentralen Göteborg 2008 – 2011, Advokatfirman Glimstedt (senare NORMA Advokater) 2011 – 2022.
Familj: sambo, tre söner 26, 21 och 19 år
Fritid: Familjen, matlagning och vin, två hus (Långedrag och Tjörn), jakt (klövvilt, fågel ibland), läser och lyssnar på podd om aktuell politik, ekonomi och historia.

Du tillträder som vd för Ackordscentralen Väst den 1 januari 2023. Vad ser du mest fram emot?
För tredje gången i min karriär återvänder jag till Ackordscentralen. Jag ser fram emot att få arbeta igen med ett professionellt team som verkligen kan företagsrekonstruktion, likvidation och konkurs.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
Jag är rätt öppen med vad jag håller på med och vad jag vill att organisationen ska arbeta mot. Gillar när alla är med mot samma mål och tycker att det är roligt att bidra. Jag gillar att delegera frågor om det finns eget driv hos mottagaren, men gillar inte när frågor inte tas vidare till avslut. Det är nästan alltid bättre att avsluta i tid än att sitta på frågor och vänta ut ett resultat.

Du har jobbat på Ackordscentralen tidigare. Vilken är den största anledningen till att du söker dig tillbaka?
Att jag får arbeta under ett starkt varumärke och i en organisation som verkligen kan bidra i rekonstruktioner och obeståndsrelaterade uppdrag.

Hur tror du att nya rekonstruktionslagstiftningen kan underlätta för företagen i den annalkande lågkonjunkturen?
Rätt utnyttjad, tror jag att lagstiftningen kan ge bättre förutsättningar att rekonstruera bolag, som har en grundlivskraft, mer genomgripande på sätt som löser finansiella och verksamhetsmässiga svagheter. Rekonstruktörens roll och kompetens, den legala och kommersiella, kommer förmodligen att stå än mer i centrum än tidigare.

Ur Ackordscentralen Nyheter nr 4 2022