Är konkursvågen över för denna gång? Svårt att säga. Efter att ha haft ett stort antal mindre företag som gått i konkurs så kan vi nu se att det är fler större företag som fått problem och tvingas ansöka om rekonstruktion eller konkurs. Större företag har bättre uthållighet, men för de som underpresterar för länge börjar nu vekligheten komma ifatt. Konsumenterna håller hårt i pengarna efter flera år av inflation och räntehöjningar, vilket slår mot bland annat butiksnäring och näthandel.
Många företag har det ansträngt
Den gröna omställningen går i rasande takt. För vissa företag så går det lite för snabbt och här läser vi dagligen om företag som har det ansträngt. I media och även i denna tidning ser vi att ett mått är hur många arbetstillfällen som gått förlorade genom konkurser. Antalet anställda som drabbas av konkurser är förhållandevis få och de som berörs behöver nödvändigtvis inte bli av med sitt jobb. I större konkurser finns ofta en köpare av rörelsen som i vart fall tar över del av de anställda. Konkurser är således inte detsamma som att alla i praktiken blir av med jobbet.
Fler rekonstruktion
Antalet rekonstruktioner som inletts i år är betydligt fler än föregående år. Fram till juli i år är det nästan en ökning med 60 procent jämfört med föregående år. Sannolikt har nu rekonstruktörerna lärt sig att navigera bättre med nya lagen och domstolarna har landat i en tydligare praxis om vad som krävs för att inleda en rekonstruktion.
Mycket talar för ett relativt stort antal rekonstruktioner och konkurser under resten av 2024 och delar av 2025 innan en ljusning kan skönjas.
Ur Ackordscentralen Nyheter nr 3 2024
Text: Mikael Kubu
Bild: Ola Kjelbye